Annonce
Ærø

Ærø Kommune tilslutter sig FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling

Ærøs kommunalbestyrelse holdt onsdag aften sit månedlige møde på Café Arthur i Søby, som man gør en gang om året. Foto: Anders C. østerby

Ærø: Ærø Kommune tilslutter sig FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Det besluttede Ærø Kommunalbestyrelse på sit årlige møde i Søby onsdag aften.

Verdensmålene udgør 17 konkrete mål, som forpligter alle FN’s medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, mere bæredygtig vækst og arbejde på at bekæmpe klimaforandringer.

Det var Bent Juul Sørensen (Æ), der havde foreslået, at kommunen tilslutter sig verdensmålene, fordi han mener, den skal arbejde ud fra en fælles retning for, hvad der er godt for naturen og miljøet. Og det skal være baseret på fakta fremfor følelser og folkestemninger, mente han.

- Vi er nødt til at have en fælles kurs på Ærø, sagde han blandt andet.

- Vi må have en plan og et sigtepunkt. En facitliste, hvis man vil. Vi må sikre, at naturtiltag ikke kolliderer med udledning af CO2 og mijløbelastning. Og hvad er så bedre end at læne sig op ad FN's regler, som hele verden sigter efter?

Bent Juul Sørensen nævnte som eksempler, hvor kommunen kunne gøre mere, at man i dag kan købe kaffe i papkrus på i hvert fald en af Ærøs færger, at kommunen har støttet en kunststofbane, selv om den slags indeholder mikroplast, og at kommunen ikke bruger elbiler.

Flere af de øvrige politikere roste Bent Juul Sørensen for forslaget, og man besluttede "at Ærø Kommune tilslutter sig FN's 17 verdensmål" og at der fremover "vil være fokus på FN's 17 verdensmål i løsning af kerneopgaverne," som det blandt andet lød.

Annonce

Verdensmålene

De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som FN's medlemslande vedtog i 2015:
 1. Afskaf fattigdom
 2. Stop sult
 3. Fremme sundhed og trivsel
 4. Fremme kvalitetsuddannelse
 5. Ligestilling mellem kønnene
 6. Rent vand og sanitet
 7. Bæredygtig energi til
 8. Bæredygtig økonomisk vækst og anstændigt arbejde for alle
 9. Bæredygtig industrialisering og innovation
 10. Reducer ulighed i og mellem lande
 11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
 12. Ansvarlig forbrug og produktion
 13. Bekæmpe klimaforandringer og dens indvirkninger
 14. Bæredygtig udnyttelse af verdenshavene
 15. Bæredygtig udnyttelse af økosystemer
 16. Støt fredelige og inkluderende samfund
 17. Styrk det globale partnerskab for handling

Kilder: verdensmaalene.dk og un.dk

Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Trøjeskifte - og nu holder GOG øje med ham

Læserbrev

Debat: Man mister noget uerstatteligt og unikt på søfartsmuseet, hvis man fusionerer

Læserbrev: Jeg er ikke fra Marstal, har ikke familie på øen, har aldrig boet der. Men jeg har i en årrække arbejdet sammen med Marstal Søfartsmuseum inkl. coasteren Samka. Jeg er bedrøvet på alles vegne i den i Fyns Amts Avis omtalte tvist, men angår spørgsmålet kompetencer og åbenhed på Marstal Søfartsmuseum, så har jeg oplevet det stik modsatte af, hvad jeg har læst i avisen fredag 27. september. Jeg ville ikke tro det, hvis søfartshistorien i Marstal blev formidlet i et sprog tilpasset tidens normer og formidlingstrends. Når jeg besøger museet eller engagerer dets ansatte i mine projekter, er det afgørende, at de, der formidler historien ikke blot har læst den, de har levet den. De er originaler i ordets fineste betydning. Moderniserer man museet, eller fusionerer man det med eksempelvis Ærø Museum, så mister man noget uerstatteligt og unikt, og jeg, sammen med mange andre, kan lige såvel tage til Holbæk, Helsingør eller Hobro. Jeg kender alt til forskningsmiljøer, hvor den viden der genereres, bliver inden for murerne. På Marstal Søfartsmuseum er det omvendt. Søfartshistorien eksisterer mellemfolkeligt - på museet og i byen. Vil man tættere på, kan man engagere sig som frivillig - dem er der mange af hos Marstal Søfartsmuseum - folk arbejder for at bevare en fælles arv og betragter hinanden i øjenhøjde, ph.d., skolelærer, tømrer eller maskinmester. Indfødt eller tilflytter er underordnet - det væsentlige er søfartshistorien som fællesnævner. Hvad angår kompetencer i øvrigt, så har jeg oplevet museets ansatte og frivillige gøre studerende fra 16 nationer nysgerrige på søfartshistorie, respekt. Gennem de seneste seks år har jeg besøgt Marstal Søfartsmuseum med studerende mange gange. Sidste år havde vi 36 internationale arkitektstuderende på ekspedition i Det Sydfynske Øhav. Heraf er der flere, der på eget initiativ har videreudviklet deres relation til museet og tilført Ærø en række udviklingsidéer. At de gider det, baserer sig på den fantastiske imødekommenhed vi har oplevet på museet - uanset om vi var kvinder eller mænd, fra Holland, Hong Kong eller København.

Annonce