Annonce
Øhavet

Ærø indtaget af tuk-tuk'er

Tuk-tuk'erne holder klar foran Ærø Camping. Efter talen fra borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) er der dømt konvojkørsel.

For 7. år i træk er der tuk-tuk træf på Ærø. Hovedsageligt er der tale om modellen Piaggio Ape, men ingen af de små køretøjer er ens

Lars Bech Nygaard foran sin Piaggio Ape, der har solpaneler for at trække strøm til gps, bak-kamera, subwoofer og ventilation i kabinen.

Ved siden af campinghytter og -telte står de små tuk-tuk'er parkeret overalt på Ærø Camping. Arrangør af det årlige tuk-tuk træf Peter Bjørn Hviid fortæller, at der er deltagere fra Tyskland, Schweiz, Norge - og danskere fra alle egne af landet.

Peter Bjørn Hviid kom på idéen med at lave træf på Ærø, da han erhvervede sig en tuk-tuk og opdagede, at der var træf i Tyskland.

- Jeg fandt ud af, at der ikke var noget træf i Danmark, og så arrangerede jeg det, siger han.

Arrangøren fortæller, at man er knap 40 deltagere i år.

- Efterhånden lærer vi hinanden at kende. Jeg tror, en 2/3 har været her fire gange eller mere, fortæller han.

Peter Bjørn Hviid peger på de forskellige tuk-tuk'er, der står parkeret rundt omkring. Der er både Classic og TM'er, og de er alle udsmykkede med flag og klistermærker og har en masse finurlige detaljer.

- En af fornøjelserne er, at man kan give dem personlighed. Hvad kan man gøre ved sådan en, spørger han og peger på en sølvgrå Opel, der skiller sig ud fra de andre fartøjer på græsplænen.

- Der er ikke to, der er ens. Når folk kommer næste år, har de lavet noget nyt. Vi kigger meget på, hvad de andre har af idéer, og hvis de er gode, kopierer vi dem skamløst, siger han med et grin.

Arrangør Peter Bjørn Hviid orienterer nogle af mændene fra Schleswig-Holstein klubben om den forestående konvojkørsel.

Solpaneler og soverum

Lars Bech Nygaard har en rød Piaggio Ape. På taget af bagagerummet har han solpaneler.

- Jeg skulle bruge mere strøm, og det vejer jo ikke noget, fortæller han.

Og strøm skal der til, for Lars Bech Nygaards Piaggio Ape har både ekstra lygter, ventilator i kabinen, gps, ekstra højttalere med subwoofer og et bak-kamera.

- Hvis man har et stort strømforbrug, men ikke har strøm, så går det i ged, siger han.

Ved en sort Piaggio Ape TM står Valentin Eiholzer. Han er fra Schweiz og er til træf på Ærø for første gang. Hans Piaggio er klistret til med flag, der vidner om, at han har været langt omkring i sin lille dyt.

Over sommeren skal han til 10 tuk-tuk træf rundt om i Europa. Engang tilbagelagde han 9000 kilometer over en tre måneder lang rejse rundt i Schweiz, Frankrig, Spanien og Portugal.

- Jeg kører ikke på motorvejene. Kun de små veje, siger han og fortæller at hans Piaggio Ape kan køre 65 km/t - men at han normalt ikke kører hurtigere en 50 km/t.

Valentin Eiholzer åbner bagklappen til bagagerummet. Her et soverum med madras, som han kan benytte på sine lange Europa-ture.

Niels Christian Nielsen demonstrerer udtrækket på sin tuk-tuk, der forlænger bagagerummet.
Annonce

Tossestreger

Arrangør Peter Bjørn Hviid er ivrig efter at vise en anden interessant soveløsning hos en af træffets andre deltagere, efter Valentin Eiholzer har fremvist sit soverum. Vi bevæger os derfor ned i en anden afdeling af campingpladsen for at finde den idérige tuk-tuk chauffør. På vejen passerer vi Schleswig-Holstein klubben.

- De ligger altid der, siger arrangøren.

- Deres biler er altså ret gejle.

Bag de øldrikkende tyskere, møder vi Niels Christian Nielsen. Hans grønne tuk-tuk er ikke særlig stor. Men det kan den blive.

Han demonstrerer, hvordan et et udtræk kan forlænge bilen, så bagagerummet bliver dobbelt så langt. Her kan selv en høj mand ligge og sove.

- Det er de rene tossestreger. Jeg har haft den for længe, siger Niels Christian Nielsen og griner.

- Den er også isoleret, så man kan sove i den om vinteren, siger han og fortæller, at han både har el-radiator og gasovn med, hvis han skal på strejfertur i vinterhalvåret.

Niels Christian Nielsen er begejstret for historie, og derfor glæder han sig til besøget på Marstal Søfartsmuseum, som blandt mange andre besøg er på programmet i årets træf. Han roser også arrangøren for besøget på Rise alderdomshjem og Marstal Ældrecenter.

- Ja, de kommer jo ikke så meget ud, så vi syntes, det var en god idé at køre forbi og give dem en oplevelse, siger Peter Bjørn Hviid.

Niels Christian Nielsens soveplads, når han tager på tur i sin tuk-tuk.
Annonce

Afgang

Lidt i klokken 13 begynder tuk-tuk'erne at køre hen på pladsen foran Ærø Camping, hvor borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) vil holde velkomsttale for deltagerne. Først byder han velkommen på dansk, så på tysk.

- Jeg tror ikke, man må have nøjagtigt den samme tuk-tuk - ligesom damerne heller ikke bryder sig om at have den samme kjole på til fest, siger borgmesteren

- Men det er også det, der gør det charmerende at se på.

Derefter griber Peter Bjørn Hviid en megafon.

- Tre minutter, så kører vi, siger han og øjeblikket efter begynder de små motorer at hoste og hakke, og duften af benzin blander sig med duften af sommer.

I dag er en ting dog ens på alle tuk-tuk'erne, nemlig de grønne, røde og gule Ærø-striber, som alle tuk-tuk'erne flager med.

Fredag byder på besøg hos Rise Bryggeri, Rise alderdomshjem og Dunkær Slagter og Dunkær Kro. I morgen lørdag lægger de små køretøjer ruten forbi Ommel Kro, Marstal Havn, Søfartsmuseet og Marstal Ældrecenter.

Schweizeren Valentin Eiholzer viser sit soverum i sin Piaggio Ape.
Borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) holder velkomsttale foran Ærø Camping.
Annonce

Mest læste

Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Annonce