Annonce
Ærø

Ærø boykotter igen Black Friday: Det er så langt fra det, vi står for

Det giver ingen mening for de ærøske butikker at give en masse procenter fredag 27. november, hvor den store handels- og tilbudsdag Black Friday løber af stablen. Det kan butikkerne ikke overleve, og i stedet skrues der igen i år op for hyggen og ned for slagtilbuddene.
Der er ingen vilde slagtilbud at hente på Ærø fredag, når resten af landet holder Black Friday. I stedet bliver der skruet op for hyggen med levende lys i butikkerne, fokus på kunderne og så kan man være heldig trække sig en lille tilbuds-snebold i Chr. H. i Marstal.
Annonce

Ærøskøbing/Marstal: Vilde tilbud, overfyldte butikker og travlhed.

Det er nok det, som mange forbinder med handels- og tilbudsdagen Black Friday - et koncept, der stammer fra USA. Men på Ærø har man valgt ikke at tage den amerikanske tradition til sig, ligesom resten af landet ellers har gjort det.

Øens butikker har nemlig igen i år valgt at boykotte Black Friday. I stedet for skal det handle om julehygge og sammenhold. Det skal handle om autenticitet og bæredygtighed.

I Ærøskøbing kaldes konceptet for Lokal fredag og fra klokken 16 til 18 vil byens butikker kun være oplyst af stearinlys. Det fortæller Rikke Sækmose, der er med i Ærøskøbing Handelsstandsforening.

- Vi har mange små butikker i byen, som har en stor del af deres handel op mod jul. Butikkerne ville hurtigt komme til at lide under det, hvis de skulle sælge alt til Black Friday. Så i stedet for valgte vi at indføre lokal fredag, så butikkerne ikke måtte ende med at lukke, fortæller Rikke Sækmose.

Rikke Sækmose arbejder i det firma, der har været i hendes familie i mange generationer, nemlig Ærø Møbler. Hun er også med i Ærøskøbing Handelsstandsforening. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Fokus på nærvær

Spørger man indehaver af Den Gamle Isenkram i Ærøskøbing, Gitte Nielsen, så ser hun ingen grund til et tilbudsræs.

- Black Friday er jo så langt fra det, vi ellers står for på øen, og vi kan slet ikke hamle op med det, fortæller hun og fortsætter.

Gitte Nielsen er indehaver af Den gamle isenkræm i Ærøskøbing, og hun er glad for, at der ikke bliver holdt Black Friday på øen. Hun mener, at Black Friday er langt fra alt det, som øen ellers står for. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

- Det er svært for butikkerne på Ærø at gå med på. Hos os vælger vi i stedet at køre tilbud i længere tid, og så dedikerer vi Black Friday til at hygge om vores kunder.

- Så i stedet for vil butikken være oplyst kun af levende lys mellem klokken 16 og 18, og så vil vi tage os tid til vores kunder. Det skal være personligt, lyder det fra Gitte Nielsen.

Annonce

En tak til kunderne

I Klædeskabet Ærø i Marstal har man også valgt at skrue op for hyggen i stedet for slagtilbuddene.

- Her i butikken håber vi, at folk vil støtte op om det og handle lokalt i stedet for på nettet. Vi holder lidt længere åbent - til klokken 19, så folk også kan nå hjem og se Vild Med Dans, siger indehaver Susanne Enevoldsen med glimt i øjet.

Susanne Enevoldsen, der er indehaver af Klædeskabet Ærø, ønsker at takke sine kunder for støtten under coronatiden. Derfor har hun 20 procent på sin butik fredag og lørdag. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Det er især nethandlen, som bekymrer Susanne Enevoldsen, og det er en af grundene til, at hun ikke vil holde Black Friday i sin butik. Hun har dog alligevel sat et par procenter på, men det er ikke på grund af den landsdækkende handelsdag, forsikrer hun.


Vi vil gerne have, at folk skal købe lokalt, og det håber vi, at de bakker op om

Heidi Grube, formand i Marstal Handelsstandsforening


- Vi kan ikke hamle op med nethandlen, men vi har alligevel valgt at have 20 procent på butikken både fredag og lørdag. Det er ikke på grund af Black Friday, men det er for at takke kunderne, som har støttet os under corona, siger indehaver Susanne Enevoldsen.

Spørger man formanden for Marstal Handelsforening, Heidi Grube, er det også nethandlen, der truer den lokale handel på Ærø.

- Vi synes, at det er en lidt skidt plan, at man skal have alle de tilbud her op til jul. Vi skal jo gerne have lidt julehandel, og hvis vi skal give tilbud hele tiden, så kan det blive svært at køre butikkerne rundt. Nethandlen er især den helt store fjende. Vi vil gerne have, at folk skal købe lokalt, og det håber vi, at de bakker op om, lyder det fra Heidi Grube.

Heidi Grube (længst til højre) er formand for Marstal Handelsforening fortæller, at nethandlen truer det lokale butiksliv. Black Friday er derfor ikke en dag, hvor man skal sælge ud, men skabe hygge og vise vigtigheden af at handle lokalt. Arkivfoto: Villads Munk Carstens
Annonce

Træk en snebold i Chr. H.

I Chr. H. i Marstal er indehaver Hanne Kromann heller ikke synderligt begejstret for Black Friday. Hun ønsker dog stadig at give sine kunder en god handelsoplevelse på dagen, hvorfor hun har valgt en lidt alternativ måde at give sine kunder rabatter på.

- Vi gør det sådan, at man kan trække en snebold ved kassen, når man handler, og så kan man vinde rabat. Der er også flere af vores leverandører, der støtter op om det her og har sponsoreret gavekort, som man kan vinde, når man trækker en snebold, fortæller Hanne Kromann.

Chr. H. i Marstal holder heller ikke Black friday. Men man kan dog være heldig, når man trækker en snebold at få lidt rabatter eller et gavekort, fortæller indehaver Hanne Kromann. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Hanne Kromann mener, at Black Friday er dårligt for omsætningen, da Black Friday kan være skyld i mistet julehandel.

- Vi vil jo rigtig gerne have noget julehandel, og det får vi bare ikke, hvis folk køber alle deres gaver til Black Friday. Vi har prøvet at holde Black Friday et år, og det kunne altså mærkes i december måned. Derfor holder vi det ikke her, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Læserbrev: Netto vil til Marstal

Annonce