Annonce
Faaborg-Midtfyn

Årslev-familie hjemme efter Peru-drama: Vi er blevet en stærkere familie

Familien ankommet til Peru - før det kom frem, at landet ville gå i undtagelsestilstand. Privatfoto.
Midtfynboen Allan Olsen roser Udenrigsministeriets arbejde for at få fortabte danskere hjem fra det sydamerikanske bjergrige Peru. Og lettelse er den følelse, som lige nu fylder mest for Årslev-familien.

Årslev: Allan Olsen og hans familie er endelig hjemme fra Peru, efter de i ugevis har levet i usikkerhed hos hans svigerfamilie i Lima.

Familien kom tidligere på ugen med et hollandsk fly til Amsterdam, fløj videre til Hamborg, fik hentet bilen og kørte fluks til Midtfyn - og direkte til 14 dages karantæne i hjemmet i Årslev.

Her er de først og fremmest overvældet af én følelse: Lettelse.

- Det er ubeskrivelig godt at være hjemme, det giver al den ro, vi lige nu har brug for, konstaterer Allan Olsen, 43-årig butikschef for en dagligvarebutik i Odense.

Annonce
Ordensmagten rigt repræsenteret i lufthavnen. Foto: Allan Olsen

Kaldt hjem af Jeppe Kofod

Han og hustruen Maria González, som er født i Peru, og parrets to børn på 10 og to et halvt år, nåede at være på ferie og familiebesøg en uge, før udenrigsminister Jeppe Kofod (S) 12. marts kaldte sine landsmænd i udlandet hjem. Samtidig gik Peru i undtagelsestilstand, lukkede sit luftrum og gjorde det umuligt at ombooke flybilletter.

Mens Lima indførte spærretid, gik humøret i ufrivilligt karantæne et temmelig mørkt sted, hvor bekymringerne tårnede sig op udenfor.

- Hvis vi bare havde haft en dato for, hvornår vi kunne komme hjem... Usikkerheden om det var det værste, fortæller Allan Olsen, der også frygtede for familiens sundhed og økonomi.

Ros til Udenrigsministeriet

Uvisheden blev kun underbygget af, at kommunikationen med de danske myndigheder var sparsom.

Allan Olsen kunne i den hjemlige nyhedsstrøm følge med i, hvordan det lykkedes Udenrigsministeriet at hente danskere hjem fra verdens afkroge. Fordi hans svigerfamilie bor relativt tæt på lufthavnen i Perus hovedstad Lima, kunne han dagligt - på trods af det officielt lukkede luftrum - se adskillige fly lande og lette: Fly der bragte mennesker af andre nationaliteter tilbage til deres respektive hjemlande. Familien følte sig, sammen med godt 200 andre danskere i Peru, glemt af de danske myndigheder.

- Det var frustrerende, bemærker Allan Olsen.

Jeppe Kofod og hans ministerium lå nu ikke på den lade side, men opgaven var vanskelig, fordi Danmarks diplomatiske forbindelser til Peru ikke er særligt stærke. For eksempel har vi ingen ambassade i Peru, så danskernes interesser blev blandt andet varetaget via ambassaden i Santiago i Chile.

- Jeg må så sige, at vi de sidste dage før afrejsen følte, at Udenrigsministeriet tog vores situation alvorligt. Jeg har indtryk af, at de knoklede for os, anerkender Allan Olsen.

Opsamling i Miraflores tidlig mandag morgen. Foto: Allan Olsen

Maria stod ikke på hjemrejselisten

I løbet af weekenden begyndte situationen at løsne op, og søndag blev Allan Olsen kontaktet af flere ambassader, som arbejdede på hjemrejsemuligheder. Familien fik mulighed for at komme med et hollandsk fly til Amsterdam.

- Vi skulle være i lufthavnen mellem 5.15 og 5.45 mandag morgen. Det var lidt problematisk, for der var spærretid til kl. 05, så taxaerne må ikke køre så tidligt. Det lykkedes dog at få en miltærmand til at køre os, men undervejs blev vi stoppet tre-fire gange og skulle dokumentere, at vi havde lov at køre til lufthavnen, fortæller han.

Passagererne samledes i en park i Miraflores, et distrikt i Lima, der også fungerede for de 200 danskere, der kom hjem fra Peru fredag. Her viste det sig, at flyet afgik fra den militære lufthavn, så passagererne, fortrinsvis hollændere, blev transporteret i syv-otte busser.

I den militære lufthavn opstod der rod med passager-listerne, for eksempel stod Allan Olsens hustru, Maria González' navn ikke på listen, og det gav et par timer med fornyet usikkerhed.

- Heldigvis viste det sig, at vi alle kunne komme med, og der var endda et par ledige sæder under den 12 timer lange flyvetur, fortæller Allan Olsen.

26.000 anholdte. Nu tager de den hårde hånd frem, skrev avisen Trome. Foto: Allan Olsen

Hjem til karantænen

I den stort set mennesketomme lufthavn i Amsterdam stod der "cancelled" ved langt de fleste flyafgange, men det lykkedes at finde en afgang til Hamborg Lufthavn, hvor familien havde deres bil parkeret, og så kunne kursen endelig sættes mod Fyn.

Her er familien nu ved at finde sig til rette i et viruspræget Danmark. De 14 dages karantæne, de nu er underlagt, er til at holde ud:

- Vi er raske og symptomfrie, og jeg kan møde på arbejde igen om to uger, mens min kone, der arbejder med bogholderi, kan arbejde hjemmefra, siger Allan Olsen.

Hvad oplevelsen kommer til at stå dem i økonomisk, er stadig lidt vanskeligt at få overblik over. De gav i sin tid 22.000 kr. for returbilletterne hos KLM, og Allan Olsen forventer, at få omkring halvdelen retur, måske i form af en voucher, der kan bruges til en senere rejse. De fire billetter til hjemturen kostede 32.000 kr., men her forventer Allan Olsen dækning fra sit forsikringsselskab:

- Ja, der er stadig en masse praktiske ting, der er uafklarede. Men vi er hjemme, vi har det godt, og at vi har stået det her igennem, gør os til en stærkere familie.

Spærretid i Lima fra kl. 20 til 05. Foto: Allan Olsen

Næsten alle fly var aflyst i Amsterdam, men det lykkedes familien at finde en afgang til Hamborg. Foto: Allan Olsen
Klar til små 12 timers flyvetur. Endelig. Foto: Allan Olsen
Kø ved supermarked i Lima. Alle bærer mundbind. Foto: Allan Olsen
Lufthavnen i Hamborg. Stort set mennesketom. Foto: Allan Olsen
Den militære lufthavn i Lima, Peru, før afgang til Amsterdam. Myndighederne kræver, at alle bærer mundbind. Foto: Allan Olsen
I bus på vej mod militærlufthavnen i Peru, hvor flyet til Amsterdam venter. Foto: Allan Olsen
Opsamling i Miraflores tidlig mandag morgen. Foto: Allan Olsen
Udsigt fra svigerforældrene lejlighed i Lima. Foto: Allan Olsen
Stilhed i en ellers larmende hovedstad i Peru. Foto: Allan Olsen
Som i mange andre storbyer ligger gaderne i Lima stort set øde hen. Foto: Allan Olsen
Skraldemændene er også i Lima på arbejde. Foto: Allan Olsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce