Annonce
Ærø

Åbner snart for offentligheden igen: Jættestuen i Kragnæs restaureres

Svend Illum er arkæolog. På trods af, at han for nogle år tilbage gik på pension, har han alligevel fået til opgave at restaurere jættestuen i Kragnæs. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
For to år siden blev jættestuen i Kragnæs muret til. Det gjorde den, fordi der var fare for, at den styrtede sammen. Nu bliver den langt om længe restaureret, og det er med arkæolog Svend Illum i spidsen.
Annonce

Kragnæs:  Slots- og Kulturstyrelsen vurderede i 2018, at det ikke længere var sikkert at bevæge sig ind i det gamle gravkammer i Kragnæs.

Men nu - to år senere - bliver jættestuen i Kragnæs endelig restaureret. De sten, der var ved at vælte, skal rejses og hele gravhøjen skal bygges op igen.

Det er Svend Illum, der er pensioneret arkæolog, der står for restaureringen af jættestuen, og som har en umættelig interesse for jættestuer. Så meget, at han sågar har skrevet en bog om emnet.

Svend Illum har rundet de 77 år, men han er slet ikke færdig med jættestuerne endnu.

- Jeg kan ikke få nok. Jeg vil altid vide mere, og jeg bliver ved med at blive forbavset over stenaldermenneskenes byggeevner, fortæller Svend Illum.

Svend Illum er glad for at han, på trods af sin pension, stadig får lov til at arbejde med de danske jættestuer. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Annonce

Ikke et job for alle og enhver

Selvom Svend Illum blev pensioneret fra Slots- og Kulturstyrelsen for nogle år siden, så får han stadig særlige arbejdsopgaver derfra. Det er især opgaver, hvor jættestuer og stendysser skal restaureres. Det er nemlig langt fra alle arkæologer, der har det samme kendskab til stenaldergravkamre, som Svend Illum har.

- Det er vigtigt, at man kan vurdere de risici, der er, når man genopbygger jættestuer og stendysser. Det er der ikke så mange arkæologer, der kan i dag, fortæller Svend Illum.


De kunne næsten bygge for evigheden

Svend Illum, pensioneret arkæolog


Noget af det vigtigste ved en jættestue-restaurering er, at oldtidsmindet skal se så originalt ud som overhovedet muligt. Derfor har Svend Illum brugt mange år på at studere stenalderfolkets måde at bygge på.

- De kunne næsten bygge for evigheden, siger han.

- Denne jættestue er over 5.000 år gammel. Den er altså ældre end pyramiderne, og den står endnu. Det er virkelig imponerende, fortsætter den garvede arkæolog.

Annonce

Brugt i 1.500 år

Jættestuen i Kragnæs er i dag et oldtidsminde. Men i stenalderen var den en vigtig del af folkets liv.

- Døden var en begivenhed dengang. Det var vigtigt for stenalderfolket, at gravkamrene var bygget på den helt rigtige måde, så de døde ikke gik i fordærv. Derfor byggede de jættestuerne, så de var helt tætte og tørre, fortæller Svend Illum.

Svend Illum anslår, at jættestuen i Kragnæs er blevet brugt som gravkammer i 1.500 år. Derfor var det heller ikke småting, man fandt, dengang jættestuen blev gravet frem i 1970'erne.

- Der var mange potteskår ude foran jættestuen. Vi tror, at de levende ofrede mad til de døde. Det har nærmest været festmåltider, som de har stillet til de døde foran indgangen til jættestuen, fortæller Svend Illum.

Annonce

Klar i slutningen af ugen

Restaureringen kommer til at tage godt to uger. Allerede i sidste uge gik Svend Illum og hans entreprenør i gang med arbejdet.

Jættestuen indefra. Den sten, der til højre i billedet står og læner sig ind over indgangen til jættestuen, er en af de sten, der bliver rejst op igen, så der ikke er nogen fare, når man bevæger sig ind i jættestuen. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Så snart de tunge sten bliver rejst på plads og gravhøjen er blevet bygget op igen, så er oldtidsmindet endnu en gang åbent for offentligheden. Svend Illum regner med, at det bliver i slutningen af ugen, og han har et godt råd til jættestuens besøgende: Husk en lygte.

- Man skal altid huske en lygte, når man besøger jættestuer. Der er så mange spændende detaljer, som man kun kan se, hvis man har en lygte med, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Annonce